Computer twittert met mensen


Een computerprogramma op Twitter neemt het op tegen mensen die twijfelen aan klimaatbeheersing. Goede ontwikkeling of onzin?

Stel dat je aan het chatten bent. Zou je dan kunnen merken of degene aan de andere kant van de chat een mens is, of een computerprogramma? Deze vraag heet de Turing Test, genoemd naar de Britse wiskundige Alan Turing. Kun je de computer en de mens niet meer van elkaar onderscheiden, dan zijn machines zo ver geëvolueerd dat ze intelligentie zijn gaan vertonen, zo had Turing bedacht.

Misschien is dat moment daar. Software ontwikkelaar Nigel Leck heeft een Twitter-toepassing gebouwd genaamd AGW die de discussie aangaat met mensen die aan klimaatverandering twijfelen. De toepassing speurt Twitter af, op zoek naar sleutelwoorden die aangeven dat mensen twijfelaars zijn. AGW laat vervolgens op het account van die mensen een antwoord achter.

Om de antwoorden te geven, gebruikt het programma honderden voorgeprogrammeerde citaten. Iemand die op Twitter schrijft dat het op andere planeten ook warmer wordt – waar overigens – krijgt als citaat dat zo’n buitenaardse opwarming helemaal niets hoeft te betekenen.

Het programma werkt zo goed, dat er hele discussies ontstaan, omdat mensen niet door hebben dat ze met een machine praten. Iedere nieuwe opmerkingen zorgt weer voor een ander voorgeprogrammeerd antwoord.

[polldaddy poll=4039157]

Foto: Andrea Lindenberg.

Follow Faqtman on Twitter