Spionnen op de fiets


Een fietstochtje van Duitse scholieren door Nederland en Engeland in 1937 was eigenlijk een spionagemissie, blijkt uit vrijgegeven documenten.

De Britse nationale archieven hebben documenten (nummer KV 5/85) vrijgegeven over fietsvakanties van de Duitse Hitlerjugend uit 1937. Ogenschijnlijk wilden twee groepen Duitse jongens zich vermaken met twee leuke toertochtjes door Europa, maar hun tochtjes hadden een sinistere bijbedoeling.

‘Neem in je herinnering op hoe wegen, paden en dorpen ten opzichte van elkaar liggen. Kijk uit naar kerktorens en andere in het oog springende gebouwen en zorg dat je ze niet vergeet. Maak een mentale notitie van de namen van steden, rivieren en heuvels. Je zou deze informatie later kunnen gebruiken voor het vaderland.’

De groep viel onderweg wel op in hun bruine uniformen. Hier en daar haalden ze zelfs de pers.
De groep viel onderweg wel op in hun bruine uniformen. Hier en daar haalden ze zelfs de pers.

‘Kom je over een brug, let dan op de constructie en het materiaal waarvan zij is gemaakt. Leer om de breedte van een rivier te schatten. Moet je door een rivier waden, probeer je dan in te prenten hoe je het in het donker zou moeten doen.’

Dat waren de instructies die de jongens (16-20 jaar) mee kregen op hun tocht naar Vlissingen en door Engeland. Uiteindelijk maakten twee groepen een tocht in het donkerbruine uniform van de nationaal-socialistische jeugdbeweging. Een van de groepen stond zelfs nog oog in oog met de Britse koning.

De fietsende spionnen werden door de Britse geheime dienst goed in de gaten gehouden tijdens hun vakanties. Of hun kennis van wegen en bruggen later in de oorlog – bijvoorbeeld bij de inval in Nederland – nog is gebruikt, zegt het dossier niet.

Briefwisseling over de doortocht door Nederland.
Briefwisseling over de doortocht door Nederland.