Singles: de Chinezen komen er aan


Over tien jaar kan 1 op de 5 Chinese jongens geen vriendinnetje vinden. Tegen 2020 heeft China 20 tot 30 miljoen jongens meer dan meisjes. Waar zijn die meisjes gebleven?

Ze zijn vermoord na geboorte of helemaal nooit geboren wegens abortus. Om je een voorstelling te kunnen maken: straks zijn er net zoveel Chinese jonge mannen vrijgezel als alle jonge mannen in Amerika bij elkaar.

Veel Chinese ouders willen een zoon en geen dochter, daarom laten ze nog tijdens de zwangerschap de sekse van hun kind bepalen om vervolgens – in geval van een meisje – over te gaan op afbreking. Dat doen Chinese ouders met geld. Op het platteland gebeurt het nog vaak dat een meisje gewoonweg ‘verdwijnt’.

Trotse Chinese moeder met haar dochter
Trotse Chinese moeder met haar dochter

Jarenlang is deze praktijk geweten aan de 1-kind-politiek van de Chinese regering. Maar er speelt meer. China voert de top 12 van landen aan met het grootste onnatuurlijke verschil tussen het aantal geboren meisjes en jongens (100 op 123, op sommige plekken zelfs 100 op 130). Het natuurlijk verschil is 100 meisjes op 105 jongens. Maar ook in Armenië, Azerbeidjan, Georgië, Zuid-Korea, India, Servië, Wit-Rusland, Bosnië, Cyprus, Hongkong en Singapore worden er door ingrijpen van ouders meer jongens dan meisjes geboren.

In veel culturen zijn jongens nog altijd (letterlijk) meer waard dan meisjes. De bijbehorende samenlevingen zijn ook nog vaak op dat waardeverschil ingericht. Vrouwen mogen er bijvoorbeeld geen grond bezitten of niets erven. Na hun trouwen treden ze toe tot de schoonfamilie. Daardoor is de opvoeding van een meisje net iets als ‘het bewateren van de planten van de buurman’, aldus een Chinese zegswijze.

Welvaart en opleiding helpen niet echt het tij te keren, zo blijkt uit het feit dat onder hoogopgeleide en relatief welvarende Indiase ouders de voorkeur voor jongens blijft bestaan, aldus Monica Gupta (Wereldbank) in The Economist.

Beeld: Right Index