Vrouw wint belangrijkste Oscar *update*


De Oscar voor de beste regisseur ging dit jaar naar een vrouw. Voor de eerste keer in de geschiedenis.

Zondag was het weer raak: de Oscars worden uitgereikt. Kathryn Bigelow, regisseur van The Hurt Locker (over de oorlog in Irak), won en versloeg Avatar geregisseerd door haar ex-man James Cameron.

Zal 'vrouwelijke' Hurt Locker in de prijzen vallen?
Zal 'vrouwelijke' Hurt Locker in de prijzen vallen?

Daarmee is de belangrijkste Oscar voor het eerst naar een vrouw gegaan. Volgens insiders van Hollywood zat dat er aan te komen.

Sinds de eerste uitreiking van Academy Awards in 1928 doen vrouwen het eigenlijk alleen maar goed dankzij categorieën als ‘beste actrice’, ‘beste vrouwelijke bijrol’, ‘beste kostuums’ en ‘beste make-up’. Als deze aparte categorieën er niet waren geweest dan hadden bijna geen vrouwen een Oscar gewonnen.

Nog nooit was een vrouw uitgeroepen tot beste regisseur. Lina Wertmuller, Jane Campion en Sofia Coppola werden ooit genomineerd, maar gingen niet met het gouden standbeeldje naar huis. Aangezien er zeven procent vrouwelijke regisseurs zijn onder de tweehonderdvijftig grote films van het moment zouden hun kansen groter moeten zijn.

Scenarioschrijfsters komen er ook bekaaid vanaf. De afgelopen 82 jaar werden maar 39 vrouwen genomineerd. Maar 10 kregen de prijs. De opmars en erkenning van vrouwen in Hollywood gaat tergend langzaam aldus Jane Fonda op The Hufftington Post.

De Nobelprijzen gaan ook veel minder naar vrouwen. Zo is de Nobelprijs voor Literatuur in 109 jaar slechts tien keer naar vrouwen gegaan, terwijl er veel vrouwelijke schrijvers zijn.