Dik kan ook gezond zijn


Dikkerds kunnen net zo gezond zijn als mensen met een normaal gewicht. As ze maar goed eten en regelmatig bewegen hebben mensen met veel overgewicht even veel kans om jong te sterven dan dunne mensen. Onderzoekers van de medische universiteit van Zuid Carolina hielden 12000 mensen 14 jaar in de gaten en kwamen met deze opmerkelijke conclusie die gepubliceerd wordt in het ‘Journal of the American Board of Family Medicine’.

Van oktober 1988 tot oktober 1994 werd de BMI van de proefpersonen boven de 21 jaar oud gemeten. Ook werd bijgehouden of ze genoeg groenten en fruit per dag aten, regelmatig sportten, hoeveel alcohol ze dronken en of ze rookten. Toen de onderzoekers de gegevens naast elkaar legden, ontdekten ze dat gezond leven vooral de levens van mensen met overgewicht kan verlengen.

Mensen met veel overgewicht en een ongezonde levensstijl hebben een veel groter risico om jong te overlijden dan mensen met een slanke lijn. Maar wanneer dikkerds gezond leven, loopt hun levensverwachting gelijk met slankere mensen.

Uit allerlei eerdere onderzoeken blijkt dat dikke mensen vaker ziek zijn en meer risico’s lopen op allerhande ziektes. Maar van het idee dat dikke mensen zich dood eten, moeten we dus misschien wel af.

Follow Faqtman on Twitter