Creëer je eigen wereld


Globes zijn mooi speelgoed. Je kunt de hele wereld lekker laten ronddraaien terwijl je met je vingers op zoek gaat naar exotische oorden. Maar er is iets mis met de meeste wereldbollen.

De aarde dobbert door het heelal, al draaiend om een as die schuin staat ten opzichte van de zon. Een globe is een model van de aarde, maar de meeste globes zijn geen goede weergave. Je hebt wel globes die schuin staan en kunnen draaien, maar die zweven niet. Zwevende wereldbollen zijn ook te koop, maar die draaien weer niet om een schuine as.

Een handige hobbyist zag een uitdaging. Hij slaagde erin zijn eigen high-tech wereldbol te maken: een zwevende, schuin draaiende globe. Een sterke magneet houdt de globe op zijn plek én levert stroom aan een motortje in de bol dat zorgt voor de rotatie.

Zoiets krijgt de gemiddelde knutselaar natuurlijk niet voor elkaar. Voor minder technisch onderlegde knutselaars zijn er gelukkig ook mooie zelfbouw-ideeën. Met twee linkerhanden kun je altijd nog proberen een wereldbol uit een appel te knagen. En wat dacht je van deze vondst: een krijt-wereldbol! Met een laag krijtverf op een tweedehands wereldbol heb je zo een artistiek uitziende globe.

Iets ingewikkelder, maar wel grappig, is een eigen kaart op een globe plakken. Met een beeldbewerkingsprogramma als Photoshop kun je een soort bouwplaat uitprinten die met wat knip-en-plak-werk op een globe past.

Vroeger werden alle globes zo gemaakt (veel knapper eigenlijk, want zonder computers).

Je kunt de wereldbol beplakken met een kaart die net zo lokaal is als je zelf wil. Maak een wereldbol van je geboortedorp, of van de provincie waar je woont: draait de wereld fijn helemaal om jou!