Wie vinden de euro nog meer een slecht idee?


Foto: Rijksvoorlichtingsdienst

Dat Geert Wilders de euro een slecht idee vindt is bekend. Welke wetenschappers zijn het met hem eens?

Wilhelm Hankel
Duits econoom en professor in de valuta. Adviseur van van China en de Wereldbank. Beweerde bij invoering van de euro al dat het een slecht idee was. Noemt de steunpakketten voor Griekenland ongrondwettig en diende daarover een klacht in bij een Duitse rechtbank. Bepleit het einde van de euro in zijn huidige vorm.

Roger Bootle
Econoom, columnist en directeur van de consultancy Capital Economics. Schrijver van het standaardwerk Theory of Money. Denkt dat de Europese burger er door de elite in is geluisd. Beweert dat de Europese Unie verregaande eenheid heeft willen afdwingen door het invoeren van een eenheidsmunt. Vindt dat Europa van die munt af moet.

Joachim Starbatty
Sociaal econoom en denker over politieke vernieuwing. Publiceerde een boek over waarom de euro een slecht idee is. Diende een klacht in tegen het verdrag van Amsterdam (waarin de invoering van de euro wordt geregeld), maar die werd afgewezen. Publiceert geregeld over de mislukking van de euro.

Petr Mach
Voormalig adviseur van de Tsjechische president Klaus. Sterk tegen de uitbreiding van de EU en de euro. Richtte een partij rond dat standpunt op.

Maurice Allais
Frans econoom, natuurkundige en Nobelprijswinnaar. Had stevige kritiek op de euro, vond dat die munt niet kon bestaan zonder dat Europa tot één staat was geworden. Zonder die ontwikkeling zou de munt nooit goed uit de startblokken komen, meende hij. Allais, een van de weinig Franse academici tegen de euro, stierf in 2010.

Bernard Connoly
Brits econoom, studeerde in Oxford. Werkte voor de Europese Unie in Brussel, maar werd ontslagen omdat hij openlijk kritiek had op de euro. Ging daarna op Wall Street werken en verdiende een grote hoeveelheid geld door te investeren tegen de Griekse en Portugese economie.

François Asselineau
Studeerde Management aan de beroemde Grande école in Parijs. Werkte als diplomaat en staatssecretaris. Is overtuigd dat we een grote fout hebben gemaakt met de invoering van de euro. Richtte daarom een eigen partij op waarmee hij mee wil doen aan de verkiezingen. Gelooft – op basis van geopenbaarde documenten – dat de euro is uitgevonden door de Verenigde Staten, niet Europa.

Arjo Klamer
Hoogleraar economie in Rotterdam. Noemde de euro in de Wall Street Journal een gigantische vergissing, ‘Trek zo snel mogelijk de stekker uit de euro’.

Follow Faqtman on Twitter