Verplaatste hoofdsteden


Voormalig overheidsgebouw in Belize City, Belize, nu geen hoofdstad meer.

Politici in Thailand overwegen om de hoofdstad te verplaatsen van Bangkok naar een plek waar het minder snel overstroomt. Dat verplaatsen van een hoofdstad gebeurt vaker dan je denkt. Welke landen deden het nog meer?

Iran
De prijs voor het land met de meeste hoofdsteden gaat naar Iran. Niet minder dan 36 steden hebben zich in de loop der geschiedenis hoofdstad van het land mogen noemen. De laatste wisseling was in 1794, toen Teheran het stokje overnam van Shiraz.

Belize
Het kleine Midden-Amerikaanse landje had als hoofdstad Belize City. Maar toen die stad wel erg prominent in het pad van orkanen bleek te liggen, verkasten de politici en ambtenaren in 1970 naar het in het binnenland gelegen Belmopan. Deze verhuizing kan als voorbeeld voor de Thais dienen.

Mynmar/Burma
In Burma houden ze van verandering. De naam van het land werd veranderd in Myanmar. En in 2005 kreeg de militaire regering het op haar heupen. In de hoofdstad Yangon kon wel erg makkelijk worden gedemonstreerd. Daarom werd de hoofdstad verplaatst naar het dorpje Nyapyidaw, even moeilijk uit te spreken als te vinden.

Nigeria
Stel, je hoofdstad is overbevolkt, vervuild, heet en chaotisch. Wat doe je dan? Juist, je bouwt een nieuwe hoofdstad. In Nigeria werd Lagos in 1991 ingeruild voor Abuja. Het is koeler en moderner, dus lekkerder regeren.

Kazachstan
Een land wordt onafhankelijk, krijgt een sterke leider en zoekt een nieuwe hoofdstad om hem meer glans te geven. Zo vond Kazachstan in 1997 het stadje Aqmola, dat ze omdoopten in Astana (‘hoofdstad’ in het Kazach). Deze stad nam het stokje over van Alma Ata. In 2008 was er even het plan om de stad opnieuw te hernoemen, nu Nursultan, naar de sterke leider.

Follow Faqtman on Twitter