Scheve torens van de wereld


De beroemde Tower in Londen staat scheef. Sinds 2003 is de toren aan het verzakken, waardoor hij nu 43 centimeter uit het lood staat. De gemeente Londen maakt zich ernstige zorgen over hun monument. Is dat nodig? De wereld staat vol met scheve torens.

Malin Äger
De toren van Pisa
De meest beroemde van alle schuine torens. Het ding staat dan ook behoorlijk scheef, 3,9 meter uit het lood om precies te zijn. De Italianen hebben maatregelen genomen om de toren niet nog schever te laten zakken. Dat helpt, voorlopig, maar helemaal zeker dat de toren nog eeuwen overeind blijft staan zijn de mensen in Pisa niet. Tot die tijd kan iedereen de beroemde foto maken van een vriend die de toren ‘omduwt’.

Axel Heymann
De kerk van Suurhusen
Deze toren in het noorden van Duitsland staat erg scheef, 1,22 graden. Het is daarmee de meest scheve toren ter wereld. Gelukkig is hij ook behoorlijk kort, waardoor het minder opvalt. Je mag er zelfs na een afspraak met de kerk gewoon op, sinds in 1975 veiligheidsmaatregelen zijn genomen, is het weer veilig genoeg om op de hoogste verdieping te zijn. Zeggen ze tenminste.

Osvaldo Gago
Puerta de Europa, Madrid
Niet één, maar twee scheve torens. Maar zo heeft architect Philip Johnson het dan ook bedoeld. Hij was in 1989 de eerste die een opzettelijk scheve toren ontwierp. Zijn idee is inmiddels vele malen gejat. Vooral in de Arabische wereld en Azië zijn mensen dol op scheve gebouwen, die aantonen dat ze met moderne technieken zijn gemaakt. Er zijn plannen voor een gigantisch scheef gebouw in Dubai, als de onroerend goed crisis daar eindelijk is afgelopen.

R.A. Smit
Martinitoren, Groningen
Oké, hij wijkt maar 0,6 meter, maar wat de Martini – lokaal d’Olle Grieze of Oude Grijze – zo bijzonder maakt is het flinterdunne fundament dat er onder zit. Kortom, het zou in de toekomst nog wel eens wat meer kunnen worden. In Groningen hopen ze daar in het geniep een beetje op. De scheve toren van Pisa levert ieder jaar immers ook de nodige toeristen op. Momenteel wordt de staat van de toren gecontroleerd, dus Groningen duimt voor iedere centimeter.

Het moederland
Geen toren, maar een gigantisch communistisch standbeeld. Wel eentje die niet heel stevig staat, het 85 meter hoge beeld is in veertig jaar al 20 centimeter scheef gezakt. Omdat het een zwaard in de hand heeft, is dat best eng.

Follow Faqtman on Twitter