Mislukte munten


De euro wankelt, maar valt voorlopig nog niet. Toch is het in de geschiedenis wel vaker voorgekomen dat een munt kopje onder ging. Welk geld is een afschrikwekkend voorbeeld voor de euro?

Papiermark
De officiële munteenheid van Duitsland tussen 1914 en 1924. Omdat Duitsland enorme reparaties moest betalen aan de andere partijen in de Eerste Wereldoorlog, zetten ze de geldpers aan. Het gevolg? Je moest miljoenen meenemen om een brood te kopen. De Papiermark werd opgevolgd door de Reichsmark.

Argentijnse peso
Geen land ter wereld is vaker van munteenheid gewisseld dan Argentinië. Eerste hadden de ze peso ley, toen de peso Argentino, vervolgens de Austral en nu de peso convertible. En dat allemaal in veertig jaar tijd. Om het ingewikkeld te maken, hebben ook Argentijnse provincies eigen geld uitgegeven. Geen wonder dat de Argentijnen graag dollars hebben.

DDR militaire mark
Geld dat alleen soldaten konden verdienen en uitgeven. Een briljant plan van de leiding van de Duitse Democratische Republiek. Het was al gedrukt en zou worden verdeeld, tot de leiding bedacht dat het toch geen goed idee was. De militaire mark kwam er nooit.

100 Litouwse talonas.

Talonas
Misschien wel de gekste munteenheid aller tijden. Toen Litouwen begin jaren negentig onafhankelijk werd, betaalde iedereen nog met de oude Sovjet roebel. Omdat er tekorten dreigden, werd de talonas geïntroduceerd. Als je schaarse goederen wilde kopen, moest je naast de prijs in roebels dezelfde prijs nog een keer betalen in talonas. Mensen hadden niet genoeg van die munt en konden dus weinig uitgeven. De talonas werd na twee jaar opgeheven en de overgebleven bankbiljetten werden gerecyclet tot toiletpapier.

Zimbabwaanse dollar
Toen Zimbabwe in 1980 onafhankelijk werd, was de lokale dollar 25 procent meer waard dan de Amerikaanse dollar. Daarna begon de munt aan waarde te verliezen. De laatste tien jaar ging de inflatie zo ver, dat er uiteindelijk een biljet van 100 biljoen dollar werd gedrukt. In 2009 betaalde niemand meer in zimdollars en werd de munt de facto opgeheven. Tegenwoordig wordt voor veel transacties de Zuid-Afrikaanse rand gebruikt.

Follow Faqtman on Twitter