Getikte zonen van dictators


Kolonel Ghaddafi houdt zich aan een goede traditie: zijn zonen zijn even gek als hij.

Vaak hebben dictators de neiging om een dynastie te stichten, hun zonen moeten uiteindelijk hun opvolgers worden. Dus worden ze klaargestoomd om net zo crimineel en getikt te worden als pappa. Wie zijn de ergste?

Dino Bouterse
Er loopt een internationaal aanhoudingsbewijs tegen deze zoon van Desi. Hij was in Brazilië betrokken bij drugshandel, maar ging vrijuit door zijn diplomatieke paspoort. Ook zou hij de opdracht hebben gegeven tot het stelen van wapens van het leger. Het weerhield Desi er niet van om Dino te benoemen tot het hoofd van de antiterreureenheid van de Surinaamse politie.

Uday Hoessein
Zoon van Sadam en een lievertje. Hij liet ooit het Irakese voetbalelftal dood martelen nadat ze verloren van Kazakstan. Ook vermoord hij zijn zwagers omdat hij ze als verraders ziet. Nadat zijn vader wordt afgezet door de Amerikanen, verschuilt Uday zich in een huis. Als een speciale eenheid hem daar komt halen, wordt hij in het hoofd geschoten.

Saif al-Islam, de zoon van Muamar Ghaddafi. Er loopt een internationaal arrestatiebevel tegen hem, wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Tommy Suharto
Zijn vader was dictator van Indonesië. Zoonlief zat in zaken. Van hotels tot kruidnagels en van wapens tot cement. Tot hij besloot een rechter dood te schieten die het had gewaagd hem te veroordelen. Tommy zit nu berooid in de gevangenis in Jakarta.

Bashar Asad
In de jaren zeventig en tachtig zat er geen dictator zo stevig op de troon als Hafez Asad in Syrië. Dus besloot hij om een dynastie op te richten. Zoon Bashar werd klaargestoomd om de macht over te nemen. En zo geschiedde. Bashar regeert met ijzeren vuist. Duizenden mensen kwamen de afgelopen tijd om bij demonstraties tegen zijn regime. Hoe lang kan hij nog blijven zitten?

Marko Milosovic
Als je vader een bloedige burgeroorlog met duizenden slachtoffers heeft ontketend, dan heb je grote schoenen om te vullen. Marko deed een poging. Hij smokkelde sigaretten en drugs, reed mensen dood en begon een amusementspark. Nadat het regime van zijn vader in elkaar donderde, vluchtte hij naar China. Dat land wilde hem echter niet. Marko zit nu waarschijnlijk in Moskou.

Follow Faqtman on Twitter