Geluk is wél te koop


Geld maakt wel degelijk gelukkig. En zo niet, dan doe je iets verkeerd

Dat zeggen drie onderzoekers van gerenommeerde universiteiten in Amerika en Canada. Ze hebben een reeks wetenschappelijk bewezen tips. Hier de vijf beste.

Geld maakt wel gelukkig. Bron WTL Photo's (Flickr)

1. Koop geen spullen maar ervaringen

Bijzondere ervaringen geven meer voldoening dan bijvoorbeeld de nieuwste telefoon. De nieuwe telefoon is binnen een paar maanden verouderd. Maar over die prachtige safari praat je nog jaren na.

2. Help anderen in plaats van jezelf

Mensen die een deel van hun inkomen uitgeven aan goede doelen zijn gelukkiger dan mensen die dat niet doen, blijkt uit onderzoek. Dat komt doordat mensen tot de meest sociale diersoorten op aarde behoren. Onze hersenen zijn dus geprogrammeerd om blij te worden van samen delen.

3. Besteed kleine bedragen per keer

Als je iets moois koopt, verhoogt dat slechts tijdelijk je geluksgevoel. Je kunt dus beter vaker iets kleins kopen, dan één keer iets groots.

4. Stel je aankopen uit

Impulsaankopen geven achteraf vaak minder voldoening dan aankopen waarover we langer hebben nagedacht. Daarnaast is het je verheugen op de nieuwe aanwinst óók een bron van geluk.

5. Maak je dagelijks leven makkelijker

Ergernissen in het dagelijks leven bederven je geluk méér dan het missen van een zomerhuis of sportwagen. Laat achterstallig onderhoud dus opknappen door een klusjesman, of die berg gewassen overhemden strijken door een werkster.

Tot slot: laat je leiden door ervaringen van je vrienden (die vinden vaak hetzelfde leuk als jij), maar niet ontmoedigen door het oordeel van vergelijkingssites (die selecteren soms op andere kenmerken dan jij zelf zou doen). Het volledige onderzoek plus alle tips vind je hier.

Follow Faqtman on Twitter