Failliete staten


Foto: Trine Juel

Griekenland staat op het punt om failliet te gaan. Welke staten zijn onze Euro-partners voor gegaan?

Spanje, 1557, 1560, 1575, 1596
Het koninkrijk Spanje voerde zo veel oorlog en probeerde zo veel koloniën te veroveren dat het geld op was en ze leningen niet meer terug konden betalen. Dat hadden de Spanjaarden van Duitse bankiers geleend. Die gingen failliet. Toen leenden ze van Italiaanse bankiers en konden niet terug betalen. Sommige Italianen gingen failliet. Spanje ging gewoon door.

Denemarken, 1813
Het kleine Denemarken voerde aan het begin van de 19e eeuw zo veel oorlog, dat het al hun geld kostte. Dat konden ze alleen door heel veel te lenen. Toen het economisch minder goed ging – alle arbeiders waren aan het vechten – ging het land failliet.

Duitsland, 1920 en 1945
Het enige land dat in moderne tijden twee keer bankroet is geweest. Beide keren als gevolg van een oorlog. Het faillissement van 1920 was het ergste, de staat had totaal geen geld om ambtenaren te betalen of de armoede te verlichten. Beide keren kon het de staatsschulden niet meer betalen.

Groot Brittannië, 1945
Officieel waren de Britten een van de winnaars van de oorlog. Maar om wapentuig te kopen, hadden ze zó veel van de Amerikanen geleend dat ze platzak waren. Ze konden de leningen niet volgens afspraak terugbetalen. Dus werd een zeer ruimhartige deal gemaakt om alles op zeer lange termijn terug te storten. In 2006 waren de Britten daar nog altijd meer bezig.

Rusland, 1998
In vergelijking met de economische puinhoop die Rusland in de jaren negentig creëerde, is Griekenland een amateur. Het nieuwe land leefde op de pof. Burgers, bedrijven en de staat leenden bij Russische banken, die weer in het buitenland leenden. Toen de roebel aan hevige inflatie onderhevig werd, kon niemand de leningen in dollars meer terugbetalen. Het gevolg was een nationaal faillissement.

Follow Faqtman on Twitter