De taaiste internet memes


In een grijs verleden had je het kopieerapparaat. Dat diende op kantoren in de eerste plaats om allerlei grappen en grollen te verspreiden. Tegenwoordig hebben we internet om grappige foto’s en filmpjes rond te sturen. Als mensen dat maar vaak genoeg doen, is er sprake van een meme, een onderwerp dat een icoon wordt. Het nieuwste meme is de Amerikaanse agent die demonstranten met pepperspray bewerkt. Maar wat was er voor hem?

Lolcats
Flauw, niet grappig en toch verslavend: de Lolcats. Plaatjes van katten die niet kunnen spellen en te veel attitude hebben. Een wereldwijde verslaving.

Karameldansen
Een stom Zweeds liedje, een stom dansje uit een Japanse tekenfilmserie. En duizenden mensen die zich geroepen voelen om er een eigen versie van te maken of het dansje voor de camera na te doen. Hier het origineel.

Pedobear
Dit gekke beertje komt oorspronkelijk uit Japan, waar hij begon als ascii-kunst. In de loop van de tijd is de beer komen te staan voor pedofilie, maar met een knipoog. Zijn slogan bij het zien van jonge meisjes luidt ‘is dat sum loli’.

Planking
Je vindt een plek. Je gaat daar plat liggen. Je neemt een foto van jezelf. Je plaatst die foto op internet. Dat is planking. Ondanks alles een zeer populair tijdverdrijf voor grote groepen mensen.

Rickrolling
Je ziet een link in een tekst staan en klikt er op. Ineens kom je terecht op een video van de jaren tachtig ster Rick Astley. Je ben dan gerickrolled. Sinds 2009 is Astley zelfs een virus voor mobiele telefoons, die dan een plaatje van de ster vertonen.

Fucking magnets
Het lijkt een leuke vraag voor onze rubriek ‘Vraag & Antwoord’, maar het is een stukje uit een rap van de Insane Clown Posse. De filosofische kwestie ‘Fucking magnets, how do they work’. Sindsdien is het een uitdrukking geworden voor internetdiscussies waar je ook niet helemaal meer uitkomt. Zie 1.52.

Follow Faqtman on Twitter