De grootste despoten


'Vadertje' Stalin. Hij tekende graag executiebevelen tijdens het eten.

Omdat kolonel Kadhafi onder druk staat, een korte lijst van de grootste despoten van de geschiedenis.

 • Caligula (12-41)
  Had tenminste één ding met Kadhafi gemeen: hij was zo gek als een deur. Nadat hij in het jaar 31 keizer van Rome werd, viel zijn gekte pas goed op. Hij maakte zijn paard senator, voerde een oorlog tegen de zee (en won naar eigen zeggen) en liet slaven voor de lol martelen. Werd door zijn eigen getrouwen vermoord.
 • Charles VI van Frankrijk (1368-1422)
  De Franse koning zouden we nu in een gesticht stoppen. Hij was overtuigd dat hij van glas was gemaakt en liet daarom ijzeren pinnen in zijn kleding naaien omdat hij anders zou breken. Charles liep vaak huilend als een wolf door zijn paleis, waarbij je mazzel had als hij je niet aanviel. Het dieptepunt kwam bij een staatsbanket, toen Charles per ongeluk vier mannen in brand stak.
 • Paus Jan XXIII (1370-1419)
  Kies maar uit: omkoping, veelwijverij, piraterij, moord, verkrachting, incest. De ’tegenpaus’ deed het allemaal.
 • Ivan de Verschrikkelijke (1530-1584)
  Een bijnaam als ‘de Verschrikkelijke’ krijg je natuurlijk niet zomaar. Ivan was de meest bloeddorstige heerser in de Russische geschiedenis. Zijn favoriete methode om mensen om te brengen was om ze levend te koken. Andere keren liet hij onderdanen door hongerige honden verslinden.
 • Adolf Hitler (1889-1945)
  Door velen gezien als de wreedste man in de geschiedenis. De aanstichter van de Tweede Wereldoorlog heeft miljoenen doden op zijn geweten. Toen de oorlog verloren was, vond hij dat Duitsland met hem moest sterven.
 • Josef Stalin (1878-1953)
  De leider van de Sovjet Unie was bijna zo erg als Hitler. Hij is direct verantwoordelijk voor de dood van minstens 1 miljoen mensen. Hij was een bewonderaar van Ivan de Verschrikkelijke (zie boven) en tekende executiebevelen voor honderden mensen tegelijk bij een broodje.
 • Pol Pot (1925-1998)
  De leider van Cambodja van 1975 tot 1979 werd beroemd vanwege de killing fields, akkers waar duizenden mensen werden geëxecuteerd en in de aarde werden geploegd. Pol Pot is verantwoordelijk voor de moord op 1,7 en 2,5 miljoen Cambodjanen, een kwart van de bevolking van het land.
 • Saparmurat Niyazov (1940-2006)
  Een dictator uit de categorie ‘compleet kierewiet’. Niyazov liet een paleis uit ijs maken midden in de woestijn. Ook kon hij zich erg druk maken over bands die playbackten (was in zijn Turkmenistan verboden) of bruiloften waar geen live muziek werd gespeeld (ook verboden). Minder prettig is dat hij ziekenhuizen liet sluiten om de bevolking ‘harder’ te maken.

online adverteren www.m4n.nl