Betere beleggingen dan aandelen


Hoe zeldzamer, hoe beter. Deze vliegende auto uit de jaren zestig is een goed voorbeeld van een uitstekende belegging in een klassieke auto.

De beurs kleurt weer eens rood; aandelen zijn niet bepaald in trek. Welke beleggingen doen het wel goed, ondanks de Griekse crisis?

Postzegels
Afgelopen maand kwam de nieuwe catalogus van Nederlandse postzegels uit. Meer dan 500 Nederlandse zegels waren weer meer waard geworden. Oude en zeldzame postzegels worden gemiddeld 10 procent per jaar meer waard.

Thee
Een favoriete belegging van veel Chinezen. Goede thee – we hebben het niet over Pickwick – rijpt. Koop de thee als zij jong is en sla het goed op. Een rendement van 50 procent in vijf jaar is mogelijk. Vooral pu-er thee uit China leent zich als belegging.

Donald Duck
Beleggen in klassieke strips is niet voor bangerikken. De markt kent gigantische uitslagen naar boven en beneden. Strips kunnen soms de helft meer of minder waard worden in maanden. De laatste maanden lijkt de markt echter weer de weg omhoog te hebben gevonden.

Wijn
Voor het beleggen in wijn geldt als gouden regel dat je goede wijn uit goede jaren moet kopen. Die kan wel 15 procent per jaar in prijs stijgen. Maar aangezien iedereen goede wijn uit goede jaren wil kopen, is het moeilijk om er tussen de komen. Groot voordeel als je belegging niet goed uitpakt: je kunt hem nog altijd opdrinken.

Klassieke auto’s
Een belegging als je goed bent met je handen. Een perfect opgeknapte sportauto uit de jaren vijftig of zestig kan tonnen opleveren. Het gemiddelde rendement op klassieke auto’s ligt op 10 procent per jaar, blijkt uit onderzoek. Dan moet je wel in zeldzame auto’s beleggen, net als bij wijn, stripalbums en thee geldt: ga voor kwaliteit.

Follow Faqtman on Twitter