Bekende mensen met dyslexie


Meer mensen dan je zou denken hebben dyslexie. Deze hersenaandoening, waardoor je niet goed kunt lezen of schrijven, hoeft een carrière echter niet in de weg te staan. Sterker nog, met dyslexie kun je zelfs astronaut worden.

Wubbo Ockels. De eerste Nederlandse astronaut is een perfect voorbeeld dat dyslexie niets met intelligentie te maken heeft. Hij maakte in 1985 een reis met de Space Shuttle ondanks moeite bij het lezen.

the fonzThe Fonz. Echte naam Henry Winkler uit de serie Happy Days. Door hersenproblemen kan Winkler lange tijd niet lezen of schrijven. Maar ook met het rijden van motoren heeft hij problemen, lastig als je een motorrijder moet spelen. Winkler schreef later (met hulp) meerdere boeken over dyslexie.

Keira Knightly. De schoonheid uit Pirates of the Caribbean had als kind moeite om te leren lezen en schrijven. Haar moeder beloofde haar dat ze mee mocht doen met audities als ze de hele zomer haar best zou doen om boeken te lezen. Knightly deed haar best, deed audities en werd actrice.

Ozzy Osbourne. Hij kon als kind bijna niet lezen. Dus werd hij op school voor dom aangezien en uit de klas gestuurd. Daarop ging Osbourne maar blowen, gitaar spelen en een beetje rondhangen. Het werd een loopbaan die hem schatrijk maakte.

Agatha Christie. Met dyslexie kun je zelfs schrijver worden. Christie vertelde in interviews altijd dat ze ‘de langzame’ werd genoemd in haar familie en dat ze niet kon spellen. Verhalen vertellen kon ze wel, zodat ze alsnog een beroemd schrijver werd.