Alle meltdowns in de geschiedenis


Het stadje Pripyat in Oekraïne werd na de kernramp in Chernobyl (op de achtergrond) permanent ontruimd. Foto: Jason Minshull.

Zijn er eerder nucleaire ongelukken gebeurd met een meltdown? Zeker, Faqt zet te op een rijtje.

  • 1952, NRX reactor, Canada. Dankzij een paar ontwerpfouten, slechte controle en menselijke fouten kwamen uraniumstaven uit het koelwater. De staven smolten gedeeltelijk. De latere president Jimmy Carter hielp bij het opruimen.
  • 1968, de K27 atoomonderzeeër, Sovjet Unie. Dankzij een onvoldoende getrainde bemanning kwam nucleaire brandstof vrij van het koelwater. Radioactief gas vulde de onderzeeër. Negen mensen kwamen om.
  • 1977, KS150 reactor, Bohunice, Tsjechoslowakije. Wat er precies is gebeurd in Bohunice is nog altijd een mysterie. Het communistische bewind heeft de hele zaak in de doofpot gestopt. Zeker is dat deze experimentele reactor in 1977 een meltdown heeft ondergaan. Meerdere mensen zijn omgekomen.
  • 1979, Three Mile Island, Verenigde Staten. Door een mechanische fout en mismanagement ontsnapt koelwater uit de reactor. Daardoor ontstaat een gedeeltelijke meltdown. De directie van de centrale heeft dat pas dagen later door.
  • 1986, Chernobyl, Sovjet Unie. Wat er mis kon gaan, is mis gegaan in Chernobyl. Een oefening om een noodstop van de reactor na te bootsen loopt compleet verkeerd. Door een kettingreactie in de kerncentrale explodeert de reactor en smelten splijtstaven gedeeltelijk. Grote hoeveelheden radioactief materiaal worden hoog de atmosfeer in geblazen. Meer dan 300.000 mensen worden permanent geëvacueerd, zeventig mensen, vooral werknemers en brandweermensen, komen direct om.