Aandelencrashes op een rij


De aandelenkoersen lijken op de midzomerse waterstanden. Het is erg, maar is het vaker gebeurd?

Crash van Parijs, 1882
Door het faillissement van de populaire bank Union Générale raakt de beurs in paniek. Veel beurshandelaren gaan ook failliet en even lijkt het of zelfs de beurs zelf moet sluiten. Één lichtpuntje: beurshandelaar Paul Gauguin besluit door de crash een andere baan te zoeken. Hij wordt schilder.

Crash van New York, 1901
Twee grote kapitalisten vechten om het bezig van een spoorwegmaatschappij en een bank. De koersen lopen daardoor snel op en kleine investeerders stappen in aandelen. Door een combinatie van geruchten en een compromis tussen de kemphanen donderen de koersen in elkaar. Vooral kleine beleggers verliezen bijna al hun geld.

Wall Street Crash, 1929
Het begin van de grote depressie. Veel mensen spelen op de beurs met geleend geld. Daardoor stijgen de koersen eind jaren twintig spectaculair. Als beleggers hun winsten proberen te verzilveren, klappen aandelen in elkaar. Gedurende een maand dalen de koersen met soms wel 12 procent per dag. Pas na 1945 komen ze op het niveau van voor de crash.

Sluiting van de Souk Al-Manakh, 1982
De onofficiële beurs van Koeweit was de drie na grootste ter wereld. Alleen was er totaal geen toezicht, de beursvloer was een oude kamelenhandel. Er werden vooral aandelen gekocht met cheques. Die werden soms van een latere datum voorzien, waardoor mensen op de pof kochten. Toen één cheque niet gedekt bleek, stortte de hele handel in. Koeweit sloot de beurs. Bijna 100 miljard dollar ging in rook op.

Zwarte maandag, 1987
De dag dat de Dow Jones ruim 22 procent inlevert. Beurzen over de hele wereld leden zware verliezen. Een van de oorzaken waren geautomatiseerde handelssystemen van banken, die bij een bepaald verlies automatisch aandelen in de verkoop doen. Daardoor stapelde verkooporder zich op verkooporder.

Dotcom bubble, 2000
Iedereen met een internetbedrijfje dacht miljonair te worden in de laatste jaren van de twintigste eeuw. Er werden idiote bedragen neergeteld voor bedrijven die verlies leden, allemaal vanwege de ‘belofte’ van internet. Tot mensen zich realiseerden dat ze een gigantische zeepbel hadden opgeblazen. In Nederland hadden Newconomy van Maurice de Hond en World Online van Nina Brink rampzalige beursgangen.

Schuldencrisis/flash crash, 2007-2010
De grootste crash aller tijden. Handelaren maakten zich aanvankelijk zorgen om de grote schulden die banken waren aangegaan op hypotheken van arme mensen. De economie kromp, staten moesten banken overeind houden. Daarbij maakten ze zulke grote schulden dat ze zelf het doelwit werden van speculanten. Griekenland, Spanje, Ierland, Italië en Frankrijk kwamen onder druk te staan. De Verenigde Staten kon ternauwernood faillissement ontwijken.

Follow Faqtman on Twitter