6 dingen over 2012


Jaar van de draak. Afbeelding: Pearson Scott Foresman.

Wat?
2012 is het jaar van de coöperaties, althans als we de Verenigde Naties geloven. Het is ook uitgeroepen tot het jaar van duurzame energie, de vleermuis, de kleine boer, leesbevordering, Schots toerisme en nog vele andere zaken.

Hoe lang?
Het jaar 2012 kent 366 dagen, het is een schrikkeljaar. Ook kent het jaar liefst drie vrijdagen de dertiende. Dus als je last hebt van paraskave-dekatriaphobia, dan wordt het een rotjaar.

Hoe warm?
Voor 2012 wordt een zonnemaximum voorspeld. Dat betekent dat het wel eens een warme zomer zou kunnen worden. In november is er een totale zonsverduistering, maar daarvoor moet je wel naar Australië.

En in China?
Voor de Chinezen begint op 23 januari het jaar van de draak. Dit mythologische dier wordt gezien als een bijzonder goed teken.

Oorlog of vrede?
Het aantal conflicten op aarde neemt al jaren langzaam af. In 2012 zal het Amerikaanse leger helemaal teruggetrokken zijn uit Irak. Ook beginnen ze een troepenvermindering in Korea. Of ook andere conflicten tot een einde komen is uiteraard nog niet bekend.

Sport?
In 2012 worden de Olympische Spelen gehouden in Londen. Die stad is de eerste waar de spelen voor de derde keer worden georganiseerd. In Polen en Oekraïne speelt Nederland in het Europees Kampioenschap voetbal.

Follow Faqtman on Twitter