6 dingen die je niet wist: kerstbomen


Hoeveel?
In Nederland worden in december ongeveer 3 miljoen kersbomen verkocht. Het merendeel is echt, maar de kunstbomen zijn sterk in opkomst. Een beetje kerstboom kost ondertussen richting de 60 euro, maar je kunt ze ook voor 20 en 200 euro krijgen.


Waar?
De meeste bomen die in Nederland de woonkamers opfleuren komen uit Denemarken. Daar worden 10 miljoen bomen per jaar gekweekt, hoofdzakelijk voor de export. Ook Duitsland en Belgiƫ leveren veel bomen.

Oorsprong?
De eerste kerstboom stond waarschijnlijk in Estland in de 15e eeuw. Een lokaal gilde tuigde een boom op en zette die in het centrum van de stad. Daarna werd rond de boom gedanst. Op kerstavond werd de boom ritueel verbrand.

Wat?
De meest gebruikte dennenboom is de Kaukasische spar, ook wel Nordmann spar (Abies nordmanniana). Oorspronkelijk komt deze boom uit Georgiƫ. Je kunt er ook wit hout van maken.

Echt of kunst?
De eerste kunstbomen bestonden uit geverfde ganzenveren. Deze bomen werden in de jaren twintig in Duitsland verkocht om de ontbossing tegen te gaan. Moderne kunstbomen zijn van gerecycled plastic of PVC. Kartonnen bomen zijn bezig met een opmars.

Ballen?
Kerstballen zijn een Duitse uitvinding uit de 19e eeuw. Sommige glasblazers zijn toen heel rijk geworden van ballen blazen.

Op de foto de kerstboom van het Vaticaan, foto: Sunshine city.

Follow Faqtman on Twitter