Zuur voor criminelen


crimineel

Zwetende moordenaars en andere criminelen hebben pech. Nanotechnologie brengt hun vingerafdruk aan het licht. Oude, gesloten misdaadzaken kunnen daardoor wellicht binnenkort toch weer geopend worden. Australische wetenschappers hebben een nieuwe methode gevonden om ongebruikte en/of tot voor kort onzichtbare vingerafdrukken op te sporen, te herstellen en te gebruiken. Ook te gebruiken voor het Opsporen van personen.

Hiermee zouden voor het eerst weer onopgeloste zaken uit het verleden opgepakt kunnen worden. De techniek is gebaseerd op nanotechnologie die uitgedroogde en verzwakte vingerafdrukken kan opsporen die bij de gebruikelijke technieken onzichtbaar blijven. Nanotechnologie biedt een veel gedetailleerder zicht op aminozuren die zich in een vingerafdruk verschuilen.

Deze aminozuren worden onthuld door nieuwe chemische behandelingen die gericht zijn op de menselijke aminozuren. Dit is bijvoorbeeld zuur uit zweet, iets dat veel te vinden is in vingerafdrukken op objecten.

Het gericht behandelen van aminozuren bij vingerafdrukken gebeurt al langer maar dankzij nanotechnologie kunnen ook ernstig verzwakte en vervaagde vingerafdrukken tot in detail worden bekeken. De wetenschappers hopen dat er door de nieuwe techniek meer vingerafdrukken opgemerkt en gebruikt kunnen worden waardoor hopelijk het percentage opgeloste (misdaad-)zaken omhoog gaat.