Wordt Ethereum de opvolger van de Bitcoin? Dit moet je weten


bitcoins

De kunstmatige munteenheid Bitcoin is bezig aan een waanzinnige opmars. De munt is al even meer dan 10.000 dollar waard geweest. Niet slecht voor een betaaleenheid die op geen enkele waarde is gebaseerd, behalve het geloof van haar bezitters. Maar de cryptomunt wordt toch verslagen, door een minder bekende nieuwe valuta: Ethereum. Die munt is 2367 procent in waarde gestegen sinds 1 januari.

Toen betaalde je voor één ether nog 8,24 dollar, inmiddels moet je meer dan 175 dollar neertellen. En dan voor weinig anders dan nullen en enen. Bovendien lijken serieuze investeerders meer in deze munt geïnteresseerd dan in Bitcoin.

Ethereum lijkt nog het meest op een ouderwetse bankwissel. Een partij belooft een andere partij een bepaalde hoeveelheid ethers te betalen als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Dat kan bijvoorbeeld het leveren van een goed of dienst zijn. Is de leverantie tot ieders tevredenheid gedaan, dan wisselen de ethers van eigenaar. Die functionaliteit maakt dat ook grote bedrijven geïnteresseerd zijn in Ethereum.

Microsoft, Accenture, ING en Samsung doen al mee met de Ethereum Alliance, een samenwerkingsverband om de cryptomunt nog beter te maken. Zij interesseren zich niet zozeer in de munt zelf, maar meer in de technologie erachter. Die gaat uit van een centraal systeem dat ethers kan produceren en beheren. Daar bovenop kunnen verschillende partijen hun eigen apps bouwen voor specifieke toepassingen.

Dat kunnen gewone transacties zijn, bijvoorbeeld de export van een lading hout, maar ook zeer kortlopende contracten, zoals in een casino. De munteenheid zelf fungeert als beheerder van de deal. Banken zijn dan niet meer nodig, wat veel kosten kan besparen. Dat verklaart ook waarom grote bedrijven zo dol zijn op Ethereum.

Maar voorlopig zijn zowel Bitcoin als Ehtereum vooral het doelwit van speculanten. Die drijven de prijs van beide cryptomunten tot idiote hoogtes op. Dat kan beide munten schaden, als de klap onvermijdelijk gaat komen. Ehtereum lijkt de best kans te hebben om die te overleven. Je koopt het bij Satos.nl.