Wie bepaalt de waarde van een aandeel?


De waarde van een aandeel wordt bepaald door de wet van vraag en aanbod. Willen meer mensen een aandeel kopen dan verkopen, dan gaat de koers omhoog.

Staan de verkopers te dringen om hun stukken kwijt te raken, dan zakt de koers. De prijs van een onderneming – want dat is wat de koers van het aandeel eigenlijk uitdrukt – is wat de gek er voor geeft.

Deze beurs gaat nooit omlaag en omhoog. Maar wie een vermogen op wil bouwen, moet beleggen.
Deze beurs gaat nooit omlaag en omhoog. Maar wie een vermogen op wil bouwen, moet beleggen.
Een goed voorbeeld is de Kruitvat-keten. De drogisterij werd in 2002 voor een bedrag van 1,3 miljard euro verkocht. Is dat een goede prijs? Wel volgens het bedrijf uit Hong Kong dat het bedrag neertelde. Zij hebben grote plannen hebben met de drogist. Anderen vonden het veel te veel.

De winst is de beste indicator van de waarde van een bedrijf. Veel bedrijven zijn op de beurs tussen de tien en twintig keer hun jaarwinst waard, de zogenoemde koers-winst (k/w) verhouding.

Zakt een bedrijf onder de tien, dan kun je overwegen het aandeel te kopen. Stijgt het tot boven de dertig, dan is het oppassen geblazen, er zit dat veel ‘speculatief geld’ in het aandeel.

Een vaak over het hoofd geziene factor bij het maken van winst op de beurs, is de prijs van aan- en verkopen. Wie dat bij een gewone bank doet, is vaak een behoorlijk stuk rendement kwijt, gewoon door het aankopen. Het is slimmer om bij een gespecialiseerd bedrijf te kopen. Wie snel wil handelen, met meer risico en hogere rendementen, kan natuurlijk ook in derivaten stappen, bij Aandelenkopen.nl bijvoorbeeld.