Wereldrecord: dertig drones doen dansje


drones

Er zijn wereldwijd miljoenen drones die in de lucht hangen, maar die worden allemaal afzonderlijk aangestuurd door een mens met een afstandsbediening. De Hongaarse Elte universiteit heeft met hulp van de Nederlandse Vrije Universiteit drones ontwikkeld die zelf kunnen vliegen, met elkaar communiceren, hun vlucht synchroniseren, grote zwermen vormen, en obstakels en elkaar ontwijkend collectief naar hun doel vliegen – net zoals vogels.

Eerst werd het dronegedrag geoptimaliseerd op een Hongaarse supercomputer. Het stuurprogramma bleek wel duizend drones tegelijk aan te kunnen.

Toch begonnen de Hongaren bescheiden, met dertig echte drones boven een weiland. Voor dramatisch effect werd het ’s avonds gedaan en waren de drones voorzien van een lampje, zoals op de foto is te zien. Dit is het wereldrecord van autonoom vliegende drones in één zwerm. Behalve het grote aantal zelfsturende drones is dit systeem uniek vanwege het zogenoemde systeemgedrag: de drones kunnen obstakels en elkaar ontwijken met nooit eerder behaalde snelheden en tonen een natuurlijk ogend vliegpatroon.

Zelf een drone kopen? De nieuwste modellen vind je bij Droneland.