Wanneer en waarvoor gebruik je fermacell platen?


Gipsvezelplaten behoren al jaren tot de meest praktische afbouwmaterialen in de bouwmarkt. Maar er zit nogal wat verschil tussen platen van verschillende merken. Fermacell platen bestaan voor driekwart uit gips en voor de rest uit niets anders dan papiervezels gemaakt van oud papier. Machines in de fabriek mengen deze twee grondstoffen tot een massa waaraan alleen nog water aan toe wordt gevoegd voor de binding. Andere bindmiddelen komen er niet aan te pas, de platen worden onder hoge druk geperst en danken daaraan hun grote stevigheid.

Fermacell Gipsvezelplaten zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Ze bevatten geen lijm voor de binding en stinken dus ook niet. Dat maakt de platen geschikt voor modern gezond wonen. Ze verdienen bovendien het predicaat milieuvriendelijk. Ook gunstig: de platen zijn in hoge mate brandwerend. De platen hebben de classificatie A2 voor bouwmaterialen volgens de EN 13501-1 norm (niet brandbaar). Ze kunnen dus ook in de omgeving van kachels en dergelijke worden gebruikt, zo lang de temperatuur daar niet hoger komt dan 45 graden.

Je kunt op de platen tegelen, er sleuven in maken en ze stucken. Elektriciteitsdraden zijn voor een ervaren doe-het-zelver zo weggewerkt. De gipsvezelplaten kunnen in alle wanden en vloeren voor huishoudelijk gebruik worden gebruikt. Dus ook in natte ruimtes, mits natuurlijk goed verwerkt en nabehandeld. Alleen voor de buitenruimtes zijn andere oplossingen nodig, regen en andere klimatologische invloeden kunnen de platen niet aan.

Ook onvlakke vloeren zijn geen probleem, Fermacell vloerelementen kun je ook daarvoor toepassen. Gebruik wel eerst de speciale droge egalisatiekorrels. Die grijpen door hoekige vorm in elkaar. Zo is de ondergrond altijd stabiel en geschikt voor het aanbrengen van de platen.