Vormen van milieuvriendelijke brandstof


Houtzagerijen produceren bij het maken van planken nogal wat afvalproducten, zoals spaanders of schavingsresten. Die kun je natuurlijk weggooien, wat het milieu belast, maar er is ook een milieuvriendelijke brandstof uit te maken. Die bestaat uit houten pellets, kleine cilindrische persstukken gemaakt van onbehandeld hout die in een speciale oven kunnen worden verbrand.

De kwaliteit van de grondstof waaruit deze pellets worden gemaakt, speelt uiteraard een grote rol. Voor de productie van de betere pellet worden de onbehandelde houtresten (dus geen sloophout) eerst gedroogd en dan fijngemalen. Zonder chemische toevoegingen worden de energiedragers uiteindelijk onder hoge druk in de typische cilindrische vorm geperst.

Daarbij worden uit hout gewonnen harsen gebruikt, die als natuurlijke lijm de houtvezels bijeenhouden. De hars zorgt voor stevigheid maar ook voor het glanzende en schone oppervlak van de pellets. Ten slotte worden de pellets gezeefd om alleen materiaal van hoge kwaliteit te garanderen, halve of mislukte pellets gaan niet mee.

Pelletkachels hebben over het algemeen een grote opslagruimte aan de achterkant van de kachel, die een flinke hoeveelheid houten pellets kan bevatten. Standaard is 50 kilo, maar er zijn ook grotere. De pellets gaan uit de opslagruimte via een in de kachel geïntegreerd mechanisme naar de verbrandingskamer en worden daar automatisch ontstoken. Zodra het nodig is, wordt meer brandstof toegevoegd.

Pellets worden meestal aangeboden in zakken van 10-20 kilogram, in een big bag tot 1000 kilo of per pallet. Ze kunnen handmatig in een opslagruimte worden gebracht, of vanuit een silo.

Pellets zijn, omdat uit hout bestaan, CO2-neutraal. Bovendien zijn ze erg zuinig in het gebruik en het asgehalte is na verbruik minder dan 0,6 procent. Dit resterende as is makkelijk af te voeren en kun je naderhand als compost in de tuin gebruiken, waardoor er geen afval achterblijft om weg te gooien. Vandaar dat steeds meer belangstelling ontstaat voor deze milieuvriendelijke bron van energie.