Buitenkansje: twee maanden betaald op je rug

Wie wil dat nou niet?


man in bed

Het is een prachtig klusje voor luie mensen. Twee maanden op je rug liggen en er nog voor betaald krijgen ook. Wie geïnteresseerd is, kan zich melden bij het Institut Médecine Physiologie Spatiale (Medes) in Frankrijk. Voor wie die taal niet machtig is: dat staat voor het instituut voor ruimtegeneeskunde. Daar willen ze namelijk testen hoe het is om in een kleine ruimtecapsule twee maanden te reizen.

Dat lijkt prachtig, tot je realiseert dat je daadwerkelijk twee maanden op je rug moet liggen. Non-stop. Ook als je naar het toilet moet. Ook als er voetbaltraining is. Daar krijg je dan wel 16.000 euro voor, maar makkelijk gaat het niet zijn. Eerdere tests in de Verenigde Staten hebben uitgewezen dat mensen zwaar geestelijk worden belast door een dergelijke exercitie. Om van doorligplekken maar te zwijgen. Hopelijk hebben ze lekkere Dekbedden.

De bovenste helft van het lichaam zal bovendien onder een hoek van 6 graden naar beneden staan, om gewichtsloosheid te simuleren. Dat betekent dat je ook moet eten met een maag die hoger ligt dan je mond. Iets speling is er wel, als één schouder maar te allen tijde met het bed in aanraking blijft. Een soort harnas zorgt daarvoor.

Vrijwilligers die eerder bij Nasa drie maanden op hun rug doorbrachten, hadden na die tijd moeite met staan. Hun beenspieren waren door het liggen verslapt en de bloedsomloop had zich op nietsdoen aangepast. Ze moesten opnieuw wennen aan een normaal leven. Toch vonden sommige vrijwilligers het wel een prettig experiment. Eindelijk hadden ze de tijd om eens na te denken.