Straatlantaarn tegen de regen


Zomer in Nederland is de laatste jaren steeds vaker: die regenperiode tussen het zonnige voor- en najaar in. De Russische ontwerper Mikhail Belyaev heeft de oplossing om tijdens buien een nat pak te voorkomen: lantaarns met ingebouwde parasollen die automatisch opengaan wanneer het regent.

De 'lampbrella' van Mikhail Belyaev

De Rus kwam op het idee voor het ontwerp tijdens een regenachtige avond in St. Petersburg. In het licht van de lantaarns zag hij mensen onder paraplu’s schuilen voor de regen en dacht ‘dat kan makkelijker’. Door een grote paraplu in te bouwen kunnen zo’n 12 mensen schuilen voor de regen zonder dat ze zelf de hele dag zo’n ding mee hoeven te slepen. Voor wie iets minder hi-tech wil, maar toch een goede parasol zoekt, je kunt online parasol bestellen via Tuinmeubelen.nl.

In Beljaevs ontwerp zit een regen- en bewegingssensor waardoor de parasol alleen maar open gaat wanneer het regent en er mensen in de buurt zijn. Het duurt ongeveer 2 minuten om de schuilplaats te openen of op te vouwen en wanneer het droog is heeft niemand ergens last van.

De afgelopen jaren won de ontwerper veel prijzen voor zijn geintegreerde ontwerpen. De ‘lampbrella’, zoals hij hem zelf noemt, is nog relatief nieuw en nog niet bekroond. Beljaev heeft een presentatie gegeven voor de Russische overheid. Zij waren erg enthousiast over zijn idee, maar gaan er voorlopig nog niet mee aan de slag.