Stof barst van bacteriën


Dat stofnest in je slaapkamer is een bron van bacteriën. Biologen van de universiteit van Oregon (VS) hebben verschillende stofmonsters onderzocht en komen tot de conclusie dat het gemiddelde plukje stof tot 32.750 verschillende bacteriën bevat. Hoe de ruimte wordt gebruikt bepaalt voor een groot gedeelte welke bacteriën.

Stof in toiletten bijvoorbeeld, bevat allerlei varianten van de Lactobacillus, een bacterie afkomstig uit de darmflora. Ook komen er veel Stafylokokken voor, bacteriën die je flink ziek kunnen maken. In klassen en kantoren vind je de Lactococcus, een bacterie die veel op de huid voorkomt, en Pseudomonas, een bacterie die planten ziek kan maken, maar voor de mens onschuldig is. Goede ventilatie, bijvoorbeeld via Rechthoekige ventilatiekanalen, kan zorgen dat de stof zich niet ophoopt.

De meest gevaarlijke bacterie die zich in klassen nestelt is de Streptokok, een bacterie die ontstekingen kan veroorzaken.

Het meest gevonden zijn bacteriën die de mens niet ziek maken, maar als de omstandigheden goed zijn, kunnen ook ziekteverwekkers in enorme hoeveelheden voorkomen, schrijven de onderzoekers in de academische database PlosOne.