Sneller op de rode loper


Je spieren reageren op de kleur rood. Ze worden er sneller van, hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt.

Dat zou betekenen dat sporters beter presteren als ze een tegenstander met een rood shirt treffen en de rode loper daarvoor uitrollen. Maar het tegendeel is waar, blijkt uit eerder onderzoek tijdens grote sportevenementen. Atleten en voetballers zijn juist in het nadeel als ze tegen ´rood´ moeten. Hoe kan dat?

Sporters die geconfronteerd worden met de kleur rood, presteren in principe beter dan gemiddeld. Onderzoekers van de universiteit van Rochester (VS) zeggen dat het zien van de kleur rood onze spieren zowel sneller als sterker maakt. Studenten die heel hard in een handgreep moesten knijpen als ze op een scherm het woord ‘squeeze’ zien, knepen sneller en harder als dat woord in rood was geschreven. Daaruit zou je kunnen concluderen dat sporters die rood dragen hun tegenstander een voordeel geven.

Maar op de Olympische Spelen van 2004 presteerden atleten in het rood beter dan sporters in andere kleuren. En keepers met een rood shirt houden de meeste ballen tegen, blijkt uit onderzoek. Dat wijst er weer op dat rood de tegenstander verzwakt.

Het is allebei waar, zeggen de onderzoekers. Rood heeft wel degelijk een prestatieverhogend effect, het is alleen van korte duur. Je wordt niet alleen sneller en sterker, maar je krijgt ook te maken met de emoties die horen bij gevaar. Mensen worden eerder bang of raken afgeleid. Studenten maken tentamens die in rood zijn gedrukt bijvoorbeeld slechter dan tentamens in een andere kleur.

Wetenschappers van de eveneens Amerikaanse Dartmouth Universiteit hebben ontdekt dat de relatie tussen de kleur rood en een waarschuwing voor gevaar diep verankerd ligt in onze genen. Zelfs apen passen op hun tellen als ze de kleur rood zien. De onderzoekers deden een proef met makaken, een apensoort waarvan de genen veel lijken op die van de mens. Ze voerden de apen stukjes appel, maar trokken daarbij steeds een andere kleur pet en shirt aan. De makaken trokken zich weinig aan van de modeshow, behalve als er rood gedragen werd. Dan lieten ze de stukjes appel liever liggen.

Rood zorgt dus voor een vecht- of vluchtreactie. Je wordt wel sterker, maar de angst regeert. En angst is meestal een slechte raadgever, ook in de sport.