‘Smartphone generatie slimmer’


De tieners van nu, ook wel bekend as de smartphone generatie, zijn slimmer en flexibeler dan oudere generaties. Ze passen zich snel aan en delen veel informatie over zichzelf. Daardoor kunnen anderen sneller zien als er iets ernstigs met ze aan de hand is. Dat zei de Amerikaanse hersenwetenschapper Dr Jay Giedd op een conferentie in Australië. Hij is gespecialiseerd in de ontwikkeling van hersens bij jongeren.

Giedd, van de universiteit van San Diego, prees vooral het aanpassingsvermogen van de huidige tieners. Ze kunnen binnen zeer korte tijd nieuwe technologie gebruiken en bedenken daar ook snel nieuwe toepassingen voor. De Amerikaan maakt sinds 1991 hersenscans van pubers en jonge volwassenen om er achter te komen wat voor effect de digitale revolutie heeft. Ook doet hij psychologisch onderzoek in deze groep.

iphone xr abonnement bij Telefoonabonnement.nl

Late tieners en vroege twintigers van nu kunnen veel beter multitasken, zo ontdekte hij. Hersenscans moeten aantonen of de constante stroom informatie via allerlei kanalen zelfs het brein van jonge mensen heeft veranderd. Jongeren van nu hebben meer informatie, maar ze gebruiken die wel oppervlakkiger, ze denken minder na dan hun voorgangers, zei Wiedd.

Dr. Giedd sprak op het Brain Sciences UNSW Symposium.