Schulden slecht voor je nachtrust? Voor een oudere generatie misschien. Voor jongeren is het echter een positief iets.
Tegenwoordig liggen we niet meer wakker van financiële problemen. Jongeren voelen zich zelfs zekerder als ze schulden hebben, blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Wetenschappers van de Ohio State University ondervroegen jongeren tussen de 18 en 34 jaar over hun financiële verplichtingen en kwamen tot een opmerkelijke conclusie. Jonge mensen zien schulden vrijwel altijd als iets positiefs. Hoe meer leningen ze hebben, hoe beter hun zelfbeeld is. Jongeren met veel schulden hebben het gevoel dat ze hun leven beter onder controle hebben.
De onderzoekers denken dat jonge mensen het maken van schulden koppelen aan het bereiken van doelen die je anders nooit zou realiseren. Door te lenen kun je bijvoorbeeld een universitaire studie volgen. In dat geval is een schuld een investering. Maar jongeren blijken van openstaande bedragen op hun creditcard evenmin wakker te liggen. Het genot van spullen kopen die je anders niet zou kunnen betalen, weegt zwaarder dan de wetenschap dat je in de toekomst nog wat af te lossen hebt en wellicht de Deurwaarder op bezoek krijgt.
In Nederland heeft bijna de helft van alle jongeren een lening. Bij een kwart van de jongeren gaat het om een schuld van vijf- tot vijfentwintigduizend euro. Vergeleken met andere leeftijdsgroepen hebben jongeren gemiddeld veel schulden.
Het effect van een schuld op het zelfvertrouwen is volgens de onderzoekers het grootst bij jongeren uit de laagste inkomensklasse. Jongeren uit de middenklasse krijgen alleen een ego-boost van een zwaarbelaste creditcard. Studieschulden vinden ze min of meer normaal. Bij jongeren uit de hoogste inkomenscategorieën is het effect op hun zelfbeeld niet aanwezig.
De zorgeloosheid neemt overigens af met de leeftijd. Tegen de tijd dat ze dertig worden beginnen de meeste jongeren toch wel te beseffen dat geleend geld moet worden terugbetaald. Vaak realiseren ze zich dan ook dat ze hun latere inkomen wellicht hebben overschat, en dat het aflossen nog wel eens een probleem kan worden.