Samen eten stimuleert kind


Wie van jongs af aan met het gezin aan tafel eet, wordt een gezondere én betere eter, beweren Britse onderzoekers.

In reclames zijn mooi gedekte Robuuste Tafels met lekkere gerechten het traditionele beeld van geluk. Maar toch kruipen veel mensen met hun bord voor de televisie. In Groot-Brittannië heeft een kwart van de gezinnen zelfs niet eens meer een eettafel. En dat terwijl samen eten niet alleen goed is voor de gezondheid. Het zorgt er – zoals eerder is aangetoond – ook voor dat kinderen betere resultaten halen op school, en een voorsprong hebben op het gebied van sociale vaardigheden.

Onderzoekers van de Northumbria Universiteit in Newcastle doen daar nog een schepje bovenop. Zij hebben aangetoond dat kinderen die met hun familie aan tafel eten makkelijker nieuwe gerechten uitproberen. Ze staan dus meer open om te experimenteren met vreemde smaken: een vaardigheid die een kok in de dop absoluut moet bezitten.

Onderzoekster Faye Powell observeerde 75 families tijdens de maaltijd om te achterhalen welke factoren ertoe bijdragen dat kinderen slechte eters worden?

Moeders die vriendelijk praten met hun kind tijdens de maaltijd, en hem niet onder druk zetten, stimuleren hun jonge kind om verschillende soorten voedsel uit te proberen, concluderen de onderzoekers. En dit effect zou sterker zijn bij families die met zijn allen aan tafel eten. Het onder dwang naar binnen duwen van een lepel spruitjes of je kind met een bord voor de televisie zetten, werkt dus averechts.