Ruzie? Lampen dimmen


Is er altijd ruzie op kantoor. Kun je elkaars bloed wel drinken in de klas? Probeer dan eens de lampen een beetje te dimmen. Onderzoekers van de University of Toronto in Canada hebben ontdekt dat mensen kortere lontjes krijgen als ze aan te helder kunstlicht worden blootgesteld.

Hoe helderder het licht in een ruimte, hoe heftiger proefpersonen tijdens een experiment reageerden op allerlei prikkels. Mannen werden zelfs hitsiger van een aantrekkelijke dame. Op kantoor of school werkt dat waarschijnlijk net zo, zeggen de onderzoekers. De heldere neonbuizen die de meeste gebouwen verlichten, zorgen voor heftigere emoties.

Van meer zonlicht worden mensen behulpzamer en vriendelijker, blijkt uit eerder onderzoek. Maar neonlicht heeft dus een totaal ander effect. Het meest prettig voelden de proefpersonen zich op een kantoor dat alleen door computerschermen werd verlicht.

Misschien zijn halogeenlampen dan een beter idee. Die zijn helder als het moet, dimbaar als dat gewenst is. Dat zorgt voor de gewenste lichtintensiteit in elke situatie. Loopt de boel uit de hand, dan is met een draai aan de knop de sfeer weer goed te maken.