Reizen met bagage, maak het jezelf makkelijk.


Hoe board je een vliegtuig het snelste? Op die vraag broeden luchtvaartmaatschappijen al decennia. Bij KLM krijg je een vast stoelnummer, zodat je in het vliegtuig op zoek moet naar je plek. Bij veel low cost carriers mag je op elke willekeurige plek gaan zitten, alleen de stoelen met extra beenruimte kun je meestal van tevoren reserveren. Die laatste methode is het snelste, blijkt uit Chinees onderzoek.

Maar zou het nóg sneller kunnen, dat boarden? Om die vraag te beantwoorden zijn onderzoekers van de universiteiten Curtin en Beihang in Beijing gaan experimenteren. Ze kwamen er achter dat het boarden vaak wordt opgehouden door mensen met grote en lastige bagage en langzame passagiers. Ze zijn aan het hannesen om hun veel te grote koffer toch in het bagagevak boven zich te krijgen. Ondertussen staat de rest te wachten.

Om boarden te bespoedigen zou je de snelste mensen dus eerst aan boord moeten laten gaan en ze stoelnummers moeten geven achterin het toestel en bij het raam. Pas als zij zitten, stuur je de mensen met veel bagage en de medemens die minder snel ter been is. Die vullen de lege plekken, vaak bij het gangpad en voorin. Hoeven ze ook minder ver te lopen.

Maar de oplossing die veel maatschappijen kiezen, in om streng toe te zien op de regels voor handbagage. Een iets te grote koffer betekent al bijbetalen omdat het in het ruim moet. Handig is daarom reizen met alleen een schoudertas. Daarin kan genoeg bagage voor een paar dagen en je ben snel aan en van boord. Op je aankomstluchthaven loop je vrolijk langs de bagageband naar de uitgang. Wie bij een uitgang van het vliegtuig zit, kan al binnen een paar minuten weg zijn. Een goede schoudertas haal je bij Bagageonline.nl, de specialist op het gebied van handige bagage.