Popcorn doet anderhalve salto


Enorm belangrijk nieuws van het popcornfront. De geheimen van de bioscoopsnack zijn eindelijk ontrafeld. De mais doet echt ‘pop’, ontdekten Zwitserse onderzoekers. Ze hebben met microfoons, hogesnelheidscamera’s en andere hi-tech apparatuur geobserveerd wat er gebeurt als popcorn wordt geboren.

Behalve de ‘pop’, veroorzaakt door snel uitzettende waterdamp in de mais, valt vooral de beweging op. Popcorn maakt gemiddeld een anderhalve salto bij het ontpoppen. In de fractie van een seconde dat de mais popcorn wordt, neemt de dichtheid met 90 procent af. Wie dat zelf wil zien, kan popcornmachines van horecatraders.com kopen.

Voor popcorn liefhebbers: de temperatuur waarbij de druk in de mais zo groot wordt dat er wordt gepopt is 180 graden. Op dat moment verdampt het water in de mais binnen een tiende van een seconde. Dat de temperatuur zo kan stijgen komt door de dikte en de spanning van het velletje van de mais, die voorkomt dat de gebruikelijke 100 graden genoeg zijn voor het verdampen.

Wie het zelf na wil lezen, het artikel Popcorn: critical temperature, jump and sound is verschenen in het wetenschappelijke vakblad Interface, uitgegeven door de Royal Society.