Papier is zo gek nog niet


enveloppen bedrukken

Je staat er nooit bij stil, maar het icoontje van e-mail is… een ouderwetse envelop. Frappant genoeg is een papieren brief helemaal niet milieu-onvriendelijker dan digitale post. Daarbij: is het niet veel leuker om een brief te ontvangen met exotische postzegels en stempels?

De posterijen hebben het niet makkelijk in dit elektronische tijdperk, maar het symbool voor een mail doet heerlijk nostalgisch aan. En brief schrijven plus enveloppen bedrukken zijn een stuk minder milieubelastend dan je zou denken. Papier, je kunt er een boom over opzetten. Laten we dat eens doen.

Eerst wat cijfers: 84 procent van het in Nederland gebruikte papier en karton wordt ingezameld en hergebruikt. Van het hier gemaakte nieuwe papier en karton bestaat 82 procent uit gerecycled oudpapier en -karton. De krant van morgen is dus eigenlijk die van vandaag.

Europees papier wordt gemaakt met hout uit bossen waarin de cyclus aanplant-groei-oogst zorgvuldig wordt gecontroleerd. Duurzaam beheerde productiebossen helpen de mondiale ontbossing tegengaan en nemen veel CO2 op. Daarnaast kunnen ze erosie en grondvervuiling voorkomen.

En e-mail? Een papierloos kantoor zou bomen redden en duurzaamheid stimuleren. Maar digitaal is niet per definitie duurzamer dan print. Denk aan het stroomverbruik voor het verzenden van e-mails en alle servers voor dataopslag. Of aan de belasting van netwerken door spam. Wordt een digitale krant dagelijks meer dan 30 minuten gelezen, dan is de footprint ervan hoger dan die van een gedrukte papieren krant.

Digitaal communiceren is inmiddels goed voor 10 procent van het mondiale energiegebruik. Het grootste deel van de benodigde elektriciteit komt uit de verbranding van kolen. Daarbij kost de productie van digitale apparatuur fossiele grondstoffen en is er van hergebruik weinig sprake.

Wanneer je dit in het achterhoofd houdt, is de traditionele brief – al dan niet op fraai geschept papier – zo gek nog niet. Maar na ontvangst wel even die envelop in de papiercontainer deponeren graag.