Meer seks en meer slaap maken gelukkig


slapen

Vraag mensen hoe ze nog gelukkiger kunnen worden dan ze al zijn, en negen van de tien beginnen over geld. Dat is logisch, voor niets gaat de zon op en van de liefde kun je niet leven. Toch overschatten mensen de rol van geld bij hun geluksgevoel. In de praktijk zijn er twee zaken die mensen gelukkiger maken naarmate ze er meer van hebben.

Seks en slaap.

Dat is de uitkomst van een studie door het National Centre for Social Research in Groot-Brittanniƫ. Daar onderzoeken ze hoe gelukkig de Brit is. Die geeft op een schaal van 0 tot 100 zijn leven gemiddeld een 62. Waarop het Centrum onderzocht wat voor mensen hun geluk bovengemiddeld punten geven, tussen de 72 en 92. Daarbij zaten niet heel veel rijke mensen. Sterker nog, als iemand een salarisverhoging van 50 procent krijgt, stijgt het geluksgevoel maar 0,5 procent. Boven een bepaald punt stijgt het helemaal niet meer.

Dat komt overeen met Nederlands onderzoek, waaruit blijkt dat mensen met meer loon steeds iets gelukkiger worden, tot een maximum van 80.000 euro per jaar.

Meer seks en meer slaap daarentegen waren goede indicaties dat iemand de hele dag met een glimlach op zijn/haar gezicht rondloopt. Mensen die aangeven een zeer bevredigend seksleven te hebben, met twee personen of hulp van een speeltje als een masturbators, zaten vaak in de hogere regionen van de geluksindex. De duur en kwaliteit van slaap maakte een verschil van 3,8 procent tussen de gemiddelde en de extatisch gelukkige Brit. Samen verklaren seks en slaap bijna het hele verschil tussen gemiddelde en heel gelukkige mensen.

Er zijn ook zaken die afbreuk doen aan het geluksgevoel. De belangrijkste is de slechte gezondheid van een familielid. Dat zorgt voor een daling van 1,75 procent. Als het de slaap aantast waarschijnlijk nog meer.

Het instituut wil dit onderzoek elke zes maanden herhalen om te zien of in de loop der tijd verschuift waar mensen gelukkig van worden.