Eet meer noten voor je gezondheid


Zit je humeur je een beetje dwars? Gaat het geestelijk niet helemaal lekker? Neem dagelijks een handje noten en je zult zien dat het beter wordt. Dat wil zeggen: als je een man bent. De University of New Mexico ontdekte dat mannen een 28 procent betere stemming registreren als ze wal- en pecannoten toevoegen aan hun dagelijkse dieet. Vrouwen vertoonden een dergelijke vooruitgang niet.

Een testgroep van 64 jongemannen kreeg acht weken lang dagelijks een snee bananenbrood te eten. Bij de helft van de sneetjes zat er een handvol fijngemalen noten door de broodmix. Dat was niet te proeven. Na de twee maanden brood eten werd bij de proefpersonen de stemming vastgesteld door middel van de gevalideerde methode Profiles of Mood States (POMS).

Zo kwamen de onderzoekers op het percentage meer geluk dat de noteneters vertoonden. Dat pecannoten en walnoten goed zijn voor de gezondheid, was al bekend. Ze verkleinen de kans op hartproblemen en verbeteren de kwaliteit van sperma. Maar ook tussen de oren doet het overal verkrijgbare nootje schijnbaar goede dingen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Nutrients.