De onveiligste plaats in de auto is de achterbank. Dat komt hoofdzakelijk door de gebrekkige veiligheidsmaatregelen achterin. Een studie door de Duitse verzekeraarsbond toont aan dat je beter voor kunt zitten.
Analyse toonde aan dat letsel op de achterbank in 20 procent van de gevallen zwaarder is dan op de voorstoelen. Tien procent van alle gewonde inzittenden zaten dan ook op de achterbank, terwijl daar maar in een paar procent van alle gevallen iemand zit. Autoproducenten zijn volgens de studie voor een deel verantwoordelijk voor de verwondingen.
Omdat de gordels achter vaak niet in hoogte verstelbaar zijn, zit de band vaak langs de nek, vooral bij kleinere passagiers. Veel mensen klemmen de gordel omwille van het comfort onder de arm. In een crashtest van UDV bleek dat die houding de riem zo goed als waardeloos maakt, hij biedt bijna geen bescherming.
Ook ontbreken achter vaak airbags, gordelspanners en andere maatregelen die de passagiers tegenwoordig zo goed beschermen. Maar het grootste probleem is dat veel mensen zich achter nog steeds niet beschermen met een veiligheidsgordel, ook al is dat tegenwoordig verplicht. De kansen om dan een groot ongeluk dan te overleven, zijn gering.
Het gevolg, zelfs wanneer je de klap overleeft, is vaak letselschade. Mensen kunnen een tijd lang of nooit meer werken, medische rekeningen stapelen zich op. Wanneer iemand slachtoffer is van een ongeval en hierdoor schade oploopt, dan heeft die persoon recht op een schadevergoeding. Dienstverlener Flyct zorgt ervoor dat het slachtoffer de schadevergoeding krijgt waar hij of zij recht op heeft. Hun dienstverlening kost het slachtoffer niets, alle kosten worden namelijk verhaald op de verantwoordelijke partij als deel van de letselschadeclaim.