‘Een passagiersvliegtuig dat op water probeert te landen is als een ongekookt ei dat op de vloer valt.’ ‘Zwemvesten aan boord zijn voor de sier’. Zo maar twee citaten van experts die de afgelopen jaren in de pers probeerden uit te leggen dat veilig landen op water met een groot toestel onmogelijk is. Die experts keken gisteren raar op hun neus. Piloot Chelsey ‘Sully’ Sullenberger van US Airways zette zijn Airbus A320 neer op het wateroppervlak van de Hudson-rivier en alle inzittenden gingen veilig van boord. Meestal gaan waterlandingen echter mis. Een zwemvest online kopen?
In bijna alle gevallen breekt het toestel in stukken of het zinkt heel snel na de landing. Een triest voorbeeld is een ongeluk met een Nederlands tintje. In 1970 landde een DC9 van de Antilliaanse Luchtvaartmaatschappij ALM bij St Maarten in het water. Het toestel doorstond de noodlanding redelijk ongeschonden, maar begon al snel te zinken. Van de 63 mensen aan boord, overleefden 23 het ongeluk niet. Het toestel schijnt nog steeds op de bodem van de zee te liggen, op dik een kilometer diepte.
Als je in water moet landen, dan is een rivier het beste, aangezien die niet zo diep zijn. In 2002 is een Boeing 737 van de Indonesische maatschappij Garuda in de Bengawan rivier bij Yogyakarta geland en bleef steken op een zandbank. Slechts één stewardess overleefde de landing niet, alle andere inzittenden kwamen met de schrik vrij.
Belangrijk bij een landing op het water is ook om je zwemvest wel aan te doen, maar pas op te blazen als je buiten de cabine bent. In 1996 crashte een gekaapte Boeing 767 van Ethiopian
Airlines bij de Comoren (foto). Veel van de passagiers overleefden de klap op het water, maar bliezen toen hun vesten op. Daardoor dreven ze naar de top van de cabine toen het water binnen begon te komen en verdronken. Ook zonder zwemvesten hadden ze makkelijk naar de wal kunnen zwemmen.
Op water landen en met alle inzittenden veilig naar buiten lopen, gebeurt niet vaak. In 1963 landde een Russische piloot van Aeroflot zijn Tupolev 124 straalvliegtuig op de rivier de Neva, midden in St Petersburg. Een oplettende sleepbootkapitein gooide een touw om de staart en sleepte het toestel snel naar de kant voordat het gevaarte kon zinken.
In 1972 herhaalde een van zijn Aeroflot collega’s dit kunststukje met een Tupolev 134 bij Moskou. Alleen was dit toestel waarschijnlijk leeg (de Russen gaven toen niet veel informatie) en schoot het van het water weer op de wal van een meertje. Dit toestel wordt
tot de dag van vandaag gebruikt voor brandweeroefeningen op de internationale luchthaven van Moskou.