De mobiele telefoon begon zijn leven als handig ding om mobiel mee te bellen. Dat is nu een bijzaak.
De gemiddelde bezitter van een mobiele telefoon gebruikt het apparaat nog maar 12 minuten per dag om mee te bellen, tegen meer dan 2 uur om andere dingen mee te doen. Bellen staat daarmee op de vijfde plaats. Ook SMS’en is op zijn retour: we doen dat nog maar 10 minuten per dag. In opkomst is het bijhouden van de sociale netwerken: 17 minuten per dag.
Dat zijn de uitkomsten van een groot onderzoek van Samsung, makers van smartphones. Een A50 hoesje kopen?
Spelletjes spelen en muziek luisteren zijn met allebei een kwartier per dag ook belangrijke taken van de telefoon. In de top 10 staan verder het bekijken van video’s, boeken lezen en fotograferen.
Al die functies van de telefoon gaan ten koste van andere apparaten. Zo wil de helft van de ondervraagde Europeanen geen nieuwe wekker meer kopen, omdat de telefoon je ook kan wekken. Zo’n 46 procent draagt geen horloge meer, maar kijkt op de telefoon voor de tijd. Opmerkelijk: 6 procent van de mensen kijkt nu naar het mobieltje in plaats van televisie. Hetzelfde percentage koopt geen papieren boeken meer, maar leest op het scherm van de smartphone.
Wat normaal is in de supermarkt of in de bus, kan niet aan de eettafel of in de kerk. De mobiele telefoon is maar op een paar plekken off-limits, zoals het Pew Research Center in Washington (VS) bekend heeft gemaakt.
Volgens een onderzoek van het centrum zijn gebruikers van mobiele telefoons in de VS het opmerkelijk eens waar en wanneer de smartphone beter in je zak kan blijven. Dat is overigens maar op een beperkt aantal plekken. De mobiele telefoon is in het openbaar in principe aanvaard.
Ongeveer driekwart van de meer dan 3000 respondenten vond het prima om de telefoon te gebruiken op straat, in de wachtrij of in de bus en trein. Bij familie diners vond 88 procent het echter onbeleefd. Op plekken waar je praat met God of anderen zet rond 95 procent de telefoon op stil: bij een vergadering of in de kerk. Ook in de bioscoop is het taboe.