Inbraken vooral in winter


Thuisblijven uit angst voor inbrekers is zomers niet nodig. Ruitentikkers hebben een voorkeur voor de winter. Dan is het lekker donker. Vooral in augustus laten inbrekers woningen links liggen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de schademeldingen bij ASR Verzekeringen.

De jaarlijkse schademeldingen bij ASR Verzekeringen laten zien dat het aantal inbraken tussen 2007 en 2010 in de zomermaanden opvallend lager was dan in de wintermaanden. Zo vond 37 procent van alle inbraken tussen december en maart plaats. In de maanden juni tot en met september lag het gemiddelde aantal meldingen 30 procent lager.

Is hij in de zomer misschien zelf ook naar de camping?

De lengte van de dagen in de zomer is een mogelijke oorzaak. Door de langere dagen en de kortere nachten, zijn inbrekers zichtbaarder voor de buitenwereld. Ook blijven mensen langer op in de zomer en zitten ze op een mooie avond graag in de tuin of maken ze een wandeling. Dit zorgt voor een grotere sociale controle en maakt het voor inbrekers moeilijker om ‘anoniem’ over straat te gaan.

Met de donkere maanden in het vooruitzicht worden de dagen weer korter en de nachten langer. Uit de jaarlijkse schademeldingen bij ASR Verzekeringen blijkt dan ook dat de kans op inbraak vanaf oktober weer toeneemt. Vooral net na de jaarwisseling is er een piek. Zo zijn er in januari gemiddeld 28 procent meer schademeldingen door inbraak dan in augustus. Vanaf april neemt het aantal meldingen weer af.

De zomer is dus een goede tijd om je voor te bereiden op de winter. Dat kan onder andere door het ophangen van beveiligingscamera’s. Die schrikken dieven af en als ze toch weten binnen te dringen, heb je bewijs in handen waarmee ze kunnen worden opgespoord.