Honden voelen met je mee


hond

Honden kunnen met je meevoelen. Hondenbezitters wisten dat gevoelsmatig al, maar het is nu wetenschappelijk bewezen.

Als je een hond hebt, moet je het volgende experiment maar eens uitvoeren: kijk de hond aan en gaap. Tien tegen één dat je hond vervolgens ook gaapt. Het proces van gaap-imitatie is al langer bekend als een vorm van empathie. Mensen die elkaar een warm hart toe dragen, gapen als een ander eerst gaapt. Dit is een teken dat je tot dezelfde groep behoort door dezelfde handelingen uit te voeren.

Honden doen het ook, ontdekten onderzoekers van de universiteit van Porto in Portugal. Sterker nog, honden hoeven je alleen maar te horen gapen – zonder het te zien – om ook hun bek wijd open te trekken. In een testgroep van 23 honden reageerde de helft op bandopnames waarop mensen aan het gapen waren. Als ze op een bandopname hun gapende baasje hoorden, moesten bijna alle honden ook gapen.

Volgens de onderzoekers bewijst het gaapexperiment dat honden empathie hebben, met mensen in het algemeen, maar zeker met mensen die zich in hun ‘roedel’ bevinden. Ze willen graag aantonen dat ze bij hun baasje horen en dat ze zijn of haar gevoelens delen. De onderzoekers hebben één ding echter niet kunnen verklaren: honden gapen ook vaak als ze een bandopname horen waarop hun baasje spreekt zonder te gapen. Honden vinden ons leuk maar we vervelen ze ook?

Belangrijkste is natuurlijk dat je hond goed wordt verzorgd, dan blijft hij je altijd trouw. Alles voor de viervoeter haal je bij Brekz.