Smartphones zijn tot zo veel meer in staat dan alleen een telefoongesprek voeren of een berichtje sturen. Dankzij de technologie in de telefoon zijn ze voor allerlei toepassingen beschikbaar.
Zo kun je er kanker mee opsporen. Aan de Technische Universiteit Eindhoven is een sensor in ontwikkeling die in ademlucht naar allerlei sporen kan zoeken. Het ding is zo gevoelig dat je uiteindelijk zelfs kunt meten of je een tumor onder de leden hebt. Binnen een paar jaar in iedere telefoon.
Het licht aandoen. Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw type smartphone ontwikkeld met een sensor en een chip in die samen de apparaten in de buurt kunnen herkennen. Als de gebruiker met de telefoon het apparaat aantikt dat hij wil bedienen (of het nou de printer is of de koelkast) dan laat de telefoon meteen het schermpje zien dat bij dat apparaat hoort.
Je vruchtbaarheid testen. Een Japanse wetenschapper heeft een lens ontwikkeld die voor de camera van de iPhone geklemd kan worden. Die vergroot objecten dermate, dat zelfs spermatozoïden kunnen worden bekeken. Een kort filmpje verraadt het aantal en de staat van de zaadcellen en de mate waarin zij bereid zijn te zwemmen.
Ontdekken of er een aardbeving aan de gang is. Seismologen van het Istituto Nazionale di Geosifica e Vulcanologia in Italië testten de MEMS-accelerometer uit de iPhone en vergeleken die met de EpiSensor ES-T, de gouden standaard in het meten van aardbevingen. De detector uit de iPhone deed het niet onaardig: hij registreerde al aardbevingen vanaf kracht 5 op de schaal van Richter.
Slimmer worden. Smartphonegebruikers zijn slimmer en flexibeler dan oudere generaties. Ze passen zich snel aan en delen veel informatie over zichzelf. Daardoor kunnen anderen sneller zien als er iets ernstigs met ze aan de hand is. Dat zei de Amerikaanse hersenwetenschapper Dr Jay Giedd op een conferentie in Australië.
Is jouw smartphone even niet zo slim omdat je hem hebt laten vallen? Ga naar The Repair House.