Hier moet je op letten bij het kiezen van je zakelijke garderobe


Voor mannen betekent een zakelijke outfit kiezen meestal dat ze op safe spelen. Donker pak, mooie ingetogen stropdas en daar veilige bruine of zwarte schoenen bij. Maar wil je opvallen, probeer dan eens een rood element toe te voegen.

Rood is volgens een onderzoeksteam van de Rochester University in Amerika een dierlijke kleur, die staat voor macht, kracht en seksualiteit. Veel dieren gebruiken hun rode bloed om zichzelf een beetje op te blazen als ze de strijd aangaan. Ook bij mensen is het effect zeer sterk, zo merkten de onderzoekers. Vrouwen die rood zien, gaan anders naar een man kijken. Tenzij je de Kerstman of Sinterklaas bent, waarschijnlijk.

Onderzoekers lieten vrouwen twee foto’s van een man bekijken. Op de ene foto droeg de man een blauwe polo, op de andere foto een rode. De foto’s waren verder identiek. De vrouwen kozen wereldwijd voor de man in de rode polo. Zelfs een rood randje rondom de foto maakte de man in een blauwe polo al een stuk aantrekkelijker. Reden genoeg om hier iets mee te doen.

Het werkt op de zakelijke markt ook. Teams met rode shirts scoren vaker, weten wetenschappers al een tijdje. Geen wonder dat Ajax, PSV en Feyenoord allemaal in het rood spelen. In het rood gestoken doelmannen laten minder ballen door.

Een rood pak is misschien een stap te ver, maar een rode stropdas, een rood gilet of – voor de dapperen onder ons – rode schoenen of een rood shirt kunnen net dat belangrijke accent geven. Het straalt uit dat je niet tot de massa behoort en dominant wil zijn. En het andere geslacht reageert er ook nog goed op. Kijk voor de juiste kleuren eens bij Rietbergh.