Heet douchen gezond?


Douchen

Lekker fris de dag beginnen, hop onder de douche. En dan niet 3 minuten, nee, minstens een kwartiertje. Geurige bodymilk erbij. Voor menigeen een goed begin van de dag. Maar pas op: zo goed is dat helemaal niet.

Volgens onderzoek van dokteronline.nl is te veel douchen echter slecht voor de huid. Te heet douchen ook trouwens. En kijk uit met zeep. Zo geeft dermatoloog Ronald Houwing aan dat dagelijks onder de douche stappen nadelige gevolgen heeft: warm water, zeep en lang onder die waterstraal staan, kan de huid uitdrogen. Je huid wordt beschermd door een vetlaagje, dat er onder meer voor zorgt dat de huid vocht vasthoudt. Door te vaak douchen verdwijnt die laag.

Bij sommigen heeft dit jeuk en irritatie tot gevolg, zoals psoriasispatiënten en mensen met last van eczeem. In zulke gevallen is het raadzaam om vooral niet langer dan vijf minuten onder de douche te staan. En mensen met deze aandoeningen kunnen het beste om de dag douchen.

Oké, hoe hou je de zaak verantwoord fris? Op www.huidfonds.nl vind je adviezen om verstandig te douchen en hoe je nadien het best de huid kan verzorgen. Alvast wat tips: kies voor een milde zeep. Bodymilk? Vooral niet in huis halen. Het bevat namelijk water en bij verdamping wordt er water aan de huid onttrokken, wat vervolgens weer tot uitdroging leidt.

Douchegel dan maar? Gebruik liever olie. Want olie hydrateert en maakt de huid soepel. Bovendien zorgt het voor een goede vochthuishouding. Oh ja: elke dag douchen is echt niet nodig. Dus af en toe toch maar terug naar de wastafel. Want douchen kun je allerlei vormen in een goede badkamer.