Gemiddelde Nederlander heeft minder dan € 1.000 aan cryptomunten


investeren

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onderzocht in hoeverre de markt van de cryptovaluta gebruikt wordt door Nederlanders. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders voornamelijk voorzichtig zijn bij het investeren in digitale munten. Bijna driekwart van de onderzochten heeft minder dan € 1.000 geïnvesteerd in de relatief nieuwe markt. De AFM is hier tevreden over, omdat zij eerder al waarschuwde voor de markt die ‘in de kinderschoenen’ staat.
Begin dit jaar schoten veel van de koersen omhoog. Dit had te maken met de wereldwijde toegenomen interesse voor de digitale munten. De sterke vraag bij de introductie van de munten zorgde ervoor dat de prijzen snel stegen. Dit werd direct gevolgd door een flinke koerskeldering waarbij de waarde van veel cryptomunten minder dan 50 procent van de piekwaarde bedroeg.

Voorzichtig te werk gaan
De waarde van Bitcoin, Ethereum, IOTA en andere munten is gebaseerd op de wet van vraag en aanbod. Dit betekent dat de koersen flink kunnen kelderen, zonder dat er een rem gebruikt kan worden zoals bij dollars en euro’s. Dit houdt in dat het belangrijk is om voorzichtig te werk te gaan wanneer er gekozen wordt voor investeringen. Gezien de vele kleine bedragen die geïnvesteerd worden door de Nederlanders, lijkt deze boodschap van de AFM goed ontvangen te zijn. Vooral op het gebied van risicomanagement lijken de Nederlanders het goed te doen. In het kader van investeren met Cryptostart betekent dit voornamelijk dat de consument nooit al het geld op één munt in moet zetten, maar de investeringen moet spreiden. Idealiter zelfs over verschillende markten wanneer er een groter bedrag beschikbaar is voor investeringen.

Sterke wallets voor de digitale munten
Een gebied waarop het nog vaak verkeerd gaat en waar de AFM nog geen onderzoek naar gedaan heeft, is de manier waarop de munten opgeslagen worden door de gebruikers. Veel van de websites waar cryptovaluta verhandeld kan worden, bieden een gratis opslaglocatie (wallet) aan de gebruiker aan. Ook zijn er verschillende vormen van de online wallet op het internet te vinden, die gratis gebruikt kunnen worden. Een wallet die op elk moment van de dag verbonden is met het internet én die gekoppeld is aan het voortbestaan van een bepaalde website of een bepaald bedrijf, is echter geen logische keuze.

online beleggen

Het is beter om te kiezen voor een hardware wallet. Deze modellen zijn veel veiliger, zeker wanneer de gebruiker kiest voor een dubbele beveiliging van de wallet. Merken die bekendstaan om de sterke modellen en de hoge mate van veiligheid zijn KeepKey, Ledger en Trezor. Deze hardware wallets bieden ondersteuning voor veel verschillende cryptomunten, maar het is aan te raden om eerst te kijken of er ondersteuning geboden wordt voordat een bepaalde cryptomunt overgemaakt wordt. Anders verdwijnt deze en dat proces kan niet ongedaan gemaakt worden.

Nieuwe interesse voor de cryptomunten
In de tweede week van april zijn de koersen van verschillende cryptomunten sterk aangetrokken. Dit geldt onder andere voor de Bitcoin, maar ook de waarde van Ethereum en Ripple is aanzienlijk verbeterd de afgelopen dagen. Het lijkt erop dat er nieuwe interesse is en daarmee kan het lonend zijn om de ontwikkelingen de komende dagen in de gaten te houden.