‘Geluid doodt 3000 Europeanen’


geluidsoverlast

Er is veel te veel geluid in onze omgeving. Dat is niet alleen irritant, je kunt er zelfs aan dood gaan.

Een buurman met een klopboor. Het onvermijdelijke auto-alarm dat maar blijft afgaan. Een brommer met een lekke uitlaat.

We worden allemaal wel eens gek van geluid om ons heen. Het is in Nederland bijna onmogelijk om een stil plekje te vinden. Overal rijden wel auto’s of blèrt er muziek uit een radio. Levensgevaarlijk, zo zegt de Onderzoeksraad van de Europese Unie.

Niet minder dan 3000 sterfgevallen zijn er in Europa jaarlijks te betreuren door geluidsvervuiling, zo beweert dit onderzoeksinstituut dat door de Europese belastingbetaler wordt gefinancierd. Hoe ze tot dat getal komen is een gok, de natte vinger lijkt de voor de hand liggende methode. ‘Dood door geluid’ is namelijk geen gebruikelijke medische doodsoorzaak.

Toch heeft de EU wel degelijk een punt. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat veel geluid – zelfs tijdens je slaap – kan leiden tot stress en daarmee vetophopingen in je aders en een verhoogde bloeddruk. De meeste doden door geluidsoverlast zouden dan worden veroorzaakt door een hartaanval.

Volgens de onderzoeksraad is geluidsvervuiling zelfs de tweede milieugerelateerde doodsoorzaak na luchtvervuiling. De Brusselse wetenschappers raden aan om in de toekomst vooral in te zetten op stille elektrische auto’s. Alleen hebben die weer het probleem dat ze voetgangers aanrijden omdat die geen autogeluid horen en oversteken.

Wanneer is geluid te hard en wanneer is er sprake van geluidsoverlast? Dat is natuurlijk een persoonlijke inschatting. Maar ook hier geldt uiteraard: meten is weten. Dus als je thuis niet kunt slapen van het lawaai is het zaak om eerst eens vast te stellen hoe hard het geluid precies is en waar het vandaan komt. Met een Geluidsmeting door strooming bijvoorbeeld.

Als het geluid van buiten komt, kan isolatie misschien helpen. Of u kunt natuurlijk met de meting in de hand de overheid inschakelen.